Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk

Kamienna Góra
Whisky – fakty i mity o „rudej na myszach”

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
O whisky wciąż krąży wiele mitów. Mimo, że jej produkcja sięga średniowiecza, w Polsce wiele osób podchodzi do tematu whisky mocno sceptycznie. Przedstawiamy fakty i mity, jakie narosły wokół tego alkoholu.
Whisky – fakty i mity o „rudej na myszach”

Alkohol z długą historią

Historia destylacji whisky jest, mówiąc kolokwialnie, stara jak świat. Pierwsze zapisy historyczne dotyczące produkcji tego alkoholu wskazują na VI lub VII wiek naszej ery i prowadzą do średniowiecznej Irlandii. Oczywiście wytwarzany przez Irlandczyków alkohol nie ma praktycznie nic wspólnego z whisky, jaką znamy dziś. Rozwój whisky nastąpił niemal dziesięć wieków później, kiedy to mieszkańcy wyspy zaczęli coraz chętniej po niego sięgać. Oczywiście, whisky nie powstawała jedynie w Irlandii. Po sąsiedzku sztuki jej destylacji nauczyli się Szkoci, którzy również zaczęli wytwarzać własny trunek. Dziś whiskey irlandzka, whisky szkocka oraz amerykański bourbon to najbardziej cenione rodzaje tego alkoholu na świecie. Do tego grona zaliczyć można również whisky japońską, która, choć nie może pochwalić się bogatą historią, również jest ceniona przez koneserów. Nie oznacza to, że w innych krajach nie produkuje się whisky. Nawet w Polsce destylowany jest ten trunek, jednak skala produkcji jest nieporównywalnie mniejsza niż w przypadku Szkocji, Irlandii czy USA.

 

Najważniejsze mity o whisky

Polacy z każdym rokiem coraz chętniej sięgają po whisky. Wskazują na to wyniki importu tego trunku nad Wisłę, które rosną z roku na rok. Jednak nadal w społeczeństwie pokutują pewne mity dotyczące whisky, które postaramy się obalić. Pierwszym mitem, którym się zajmiemy jest smak whisky. Wiele osób uważa, że każda whisky smakuje tak samo. Otóż nie jest to prawdą, ponieważ istnieje wiele różnych stylów destylacji, jak i miejsc, w których jest produkowana. Niektóre whisky są bardziej słodkie (jedna z odmian irlandzkiej whiskey), inne zaś zawierają nuty torfowe, orzechowe czy kwiatowe. Whisky dojrzewa w butelce – to chyba największy mit ze wszystkich, jakie narosły wokół niej. Przelana z beczek do butelki whisky nie zmieni swojego smaku, choćby leżała w niej 50 lat.

 

Nie tylko dla mężczyzn

Dwa inne mity mówią o tym, że whisky, to trunek dla dojrzałych mężczyzn. Na świecie jest tak wiele rodzajów whisky, że zarówno panie, jak i panowie znajdą coś dla siebie (https://swiat-whisky.sklep.pl/). „Dojrzałość” definiowana jest tutaj przez wiek pijącego. W tym również nie ma nawet ziarna prawdy, z tego samego powodu, co powyżej. Doświadczony koneser whisky może wyczuć w niej więcej smaków i aromatów, jednak nie oznacza to, że whisky to trunek jedynie dla prawdziwych smakoszy.


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Wtorek 23 kwietnia 2024
Imieniny
Ilony, Jerzego, Wojciecha

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl