Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk


Mało produktów tradycyjnych na Dolnym Śląsku

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
41 wyrobów z województwa dolnośląskiego znajduje się na liście produktów tradycyjnych w Polsce. Przed rokiem było ich zaledwie 35. Na listę wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat.

Z dolnośląskich przysmaków znalazły się na niej m.in. begle, ser zgorzelecki, juha – kompot z suszonych owoców, wino śląskie, kiełbasa galicjanka z Niemczy czy też sudecki miód gryczany. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200 wyrobów, co oznacza wzrost o ponad 17% w porównaniu z 2013 r.

- Zdrowe, regionalne wyroby cieszą się rosnącą popularnością w naszym kraju. Coraz chętniej bowiem Polacy sięgają po lokalne produkty, doceniając ich unikatowe właściwości i wysoką jakość. W efekcie, jak widać po liście tradycyjnych artykułów, tego typu wyrobów przybywa, również w województwie dolnośląskim. W ubiegłym roku na Targach Regionalia gościliśmy ponad 200 wystawców z różnych części Polski. Nie zabrakło też przedstawicieli z południowo-zachodniej części kraju. Wśród osób z branży i 25 tys. warszawiaków, którzy uczestniczyli w wydarzeniu, mogli prezentować walory swoich produktów promując przy okazji bogactwo kulinarne regionów – zauważa Bartosz Sosnowski, prezes zarządu Międzynarodowych Targów Polska, organizatora Targów Regionalia.

Z województwa dolnośląskiego na listę wpisanych jest 41 produktów. Region ten pod względem liczby tradycyjnych wyrobów wyprzedza tylko trzy województwa: warmińsko-mazurskie i zachodnio-pomorskie, z 25 produktami każde, a także lubuskie, gdzie znajduje się najmniej tego rodzaju specjałów (24). Pod kątem bogactwa tradycyjnych produktów prym wiodą południowa i południowo-wschodnia Polska. Wyroby z czterech województw: śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego, lubelskiego stanowią bowiem aż 42% wszystkich artykułów wpisanych na listę. Na północy wyróżnia się jedynie pomorskie, z którego na listę wpisanych zostało aż 136 artykułów. Listę tradycyjnych produktów prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z marszałkami województw. Są wśród nich m.in. wyroby mleczne, mięsne, piekarnicze i cukiernicze, warzywa i owoce, a także miody czy gotowe potrawy.


oto



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Czwartek 18 kwietnia 2024
Imieniny
Apoloniusza, Bogusławy, Go?cisławy

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl